Wie zijn we?

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Reynaert-Beatrijs is een erkende jeugdbeweging en lid van de organisatie Scouts en Gidsen Vlaanderen. Via hen ontvangen we ondersteuning, structuur en vorming voor onze werking. Financieel krijgen we ook werkingsmiddelen van lokale en regionale overheden.

Klein maar fijn

We zijn een kleine Nederlandstalige scouts van ongeveer 85 leden met een familiale sfeer. De natuur is niet enkel een speeltuin, maar ook onze leefruimte wanneer we gaan kamperen.

Met trots dragen we ons uniform en laten we aan de buurt zien dat we lid zijn van een grote familie.

Scouting is een levensstijl. Je leert op een speelse, maar ook doordachte wijze voor jezelf en anderen -misschien later wel je beste vrienden- in te staan. Dat is de basis van ons engagement!

Tussen bos en stad

Onze lokalen liggen in de Vogelzangwijk te Sint-Pieters-Woluwe, een rustige en autoluwe buurt. Park en bos zijn op nog geen tien minuutjes stappen van de lokalen. Wekelijks vinden we er onze weg naartoe voor de plezantste spelen.

Onze lokalen zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en in een kwartiertje staan we aan het metrostation Hankar, vanwaaruit we snel in de stad zijn. Ideaal toch?


Wat voor activiteiten?

Binnen en buiten spelen, in het gras rollen, voetballen, verstoppertje spelen, samenwerken om een bom te ontmantelen, elfjes uit de dikke boom bevrijden, de machtigste zeepkisten bouwen, zo snel mogelijk door het bos lopen en de leiding ontwijken, ... Het is allemaal te gek om op te noemen.

Vergaderingen

Iedere zondag (buiten de laatste) van de maand houden we van 14u00 t.e.m. 17u30 leuke en uitdagende vergaderingen op maat van de leeftijd. Elk lid zit in een tak (of leeftijdsgroep) met een eigen inkleding onder toezicht van enkele leid(st)ers.

Weekends

Driemaal per jaar gaan we op weekend in Vlaanderen (2 x per tak, 1 x met heel de groep) waar er plaats is voor grotere activiteiten. De jongsten slapen misschien voor het eerst in een slaapzak terwijl de oudsten 's nachts in het kamp van de leiding proberen te sluipen.

Zomerkamp

Het jaar sluiten we af met een heus zomerkamp in Wallonië. Met de topografische kaart door de bossen, slapen in een tent of zingen rond het kampvuur zijn typische belevingen. Met de oudste takken bouwen we onze eigen piloti's en sjorren we wel eens een uitkijktoren. Avontuur is er voor iedereen want scouting da's durven!

Leden kijken naar een topografische kaart
Piloti waar de jonggivers in slapen
Kampvuur laatste avond
Logoteken scouts en gidsen
“Scouting is...

... buitenspelen en samenleven. Het laat kinderen en jongeren de kans om individueel en in groep te ontdekken hoe ze zich kunnen inzetten voor elkaar en voor de samenleving.”

Voor kinderen en jongeren als individu

Al doende leren kinderen en jongeren in scouting plezier maken, genieten, zichzelf kennen en aanvaarden. Ze worden uitgedaagd om nieuwe dingen uit te proberen en problemen vindingrijk aan te pakken. Zo leren ze doorzetten en ‘hun plan te trekken' en ontdekken ze wat ze graag en goed doen en wat juist niet. Iedereen krijgt zo de kans om zijn mogelijkheden te ontplooien op het moment dat hij er klaar voor is.

In groep

Hoewel elk individu belangrijk is, haalt scouting zijn grootste kracht uit het spelen en leven in groep. Van bij de kapoenen krijgen scouts en gidsen kleine en grote verantwoordelijkheden. Door samen af te wassen en hout te sprokkelen, leren ze zich in te zetten en daarin vol te houden, ook als het wat minder leuk is.

Dat is de kortste definitie van een groep: naast het ik staat een ander. Door samen op pad te gaan, krijg je een spiegel voorgehouden. En wat je daarin ziet kan je ijdelheid strelen of je zere tenen bezorgen, maar het is altijd leerrijk.

Binnen de samenleving

In scouting luisteren, delen, aanvaarden en waarderen we of we proberen alvast heel hard om dat te doen. Sommigen noemen dat democratie. Die manier van samenleven en -werken draag je als gids of scout mee buiten de grenzen van je groep. Thuis, op school, in je groep of in de wijdere omgeving trek je je het lot van je omgeving aan. Kortom: door zich te leren inzetten voor de kwaliteit van de groep, leren scouts en gidsen ook hoe ze zich kunnen inzetten voor de kwaliteit van onze samenleving.

Scouts en Gidsen Reynaert-Beatrijs ©