Uniform

Zoals de voetballer zijn voetbalschoenen heeft en de zwemmer zijn badmuts, zo heeft de scouts zijn uniform. Met het dragen van het scoutsuniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het scoutsuniform geeft aan leden en leiding de mogelijkheid om hun verbondenheid te tonen en laat ook ruimte voor een persoonlijke touch. We dragen allemaal hetzelfde uniform, maar elk exemplaar is uniek, net zoals wij mensen! In de Reynaert-Beatrijsgroep bestaat het uniform uit drie onderdelen: een blauw-grijze das, het scoutshemd en de groene broek of rok.

Blauw-grijze das
Blauw-grijze das

Onze blauw-grijze das is voor iedere scouts of gids een verplicht onderdeel van het uniform. Je draagt deze tijdens alle vergaderingen met of zonder de andere onderdelen van het uniform. Met het dragen van de blauw-grijze kleuren toon je niet enkel je lidmaatschap van onze groep, maar ook de trots deel te zijn van een grote familie.

De das was oorspronkelijk een halsdoek, die militairen en cowboys te paard droegen om voor hun gezicht te plaatsen bij zandstormen. Baden-Powell nam het bij de oprichting van de scoutsbewegeging op in zijn uniform omdat de das 1001 functies kan hebben: noodverband, bescherming tegen de zon, een pannenlap, etc.

Het is ook een groepskenmerk met de plaatselijke kleuren dat netjes dient te blijven: daarom rollen we de das op. De dasknoop herinnert de scouts of gids aan de dagelijkse goede daad.

 • Prijs: 7,5 EUR
 • Aankopen bij: leiding
 • Nieuwe leden: eerste das gratis
Scoutshemd
Scoutshemd

Vanaf de welpentak mag je ervoor kiezen om een hemd of een Scouts en Gidsen Vlaanderen-sweater te dragen. Eens je bij de jonggivers zit is het hemd een verplicht onderdeel van het uniform. Je scoutshemd is niet enkel een symbool naar de buitenwereld toe, het weerspiegelt ook je scoutsloopbaan. Naast het jaarkenteken worden tal van andere kentekens erop genaaid die je leven bij de scouts vertalen of samenvatten.

Het dragen van een uniform vindt zijn oorsprong bij de militaire afkomst van kolonel Baden-Powell. Zijn soldaten droegen tijdens de belegering van Mafeking (1899-1900) een hemd dat comfortabel, bruikbaar en weerbestendig was.

Bij de stichting van de scoutsbeweging won het hemd aan symboliek: eenheid van een groep, verbondenheid binnen de groep en verbondenheid met de waarden van scouting: zelfwerkzaamheid, engagement, medebeheer, dienst en ploegwerk.

Aan deze waarden kan men het sociaal aspect toevoegen: doordat alle kinderen hetzelfde uniform dragen wist men de klassenverschillen of de sociale afkomst, en bevordert men de samenhorigheid.

 • Prijs: ± 35-38 EUR
 • Aankopen bij: Hopper
 • Tweedehands: indien beschikbaar
Kentekens op het scoutshemd
Kentekens

Een hemd zonder kentekens is net zoals een boek zonder tekst, het heeft weinig betekenis. De basistekens vertellen in welke tak je zit, wat de naam van je groep is of in welke gemeenschap en gewest deze gelegen is. Daarnaast draag je elk jaar een ander kenteken boven de linkerborstzak dat je herinnert aan het jaarthema.

Uiteraard is eenieders uniform verschillend, maar de plaats van de kentekens ligt vast voor alle leden en leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hieronder vind je meer informatie over waar je de kentekens moet naaien.

De meeste kentekens hebben een vaste plaats: klik hier voor een overzicht.

 • Prijs: gratis
 • Aankopen bij: leiding
Groene broek of rok
Groene broek

Vanaf de welpentak maakt net zoals het hemd of de sweater ook de groene broek of rok deel uit van het uniform. Wanneer je op plechtige momenten in piekfijn uniform moet zijn, draag je een broek of rok van groene kleur. Op andere tijdstippen mag je een broek of rok van een bruine of beige kleur dragen. Jeansbroeken of flashy kleuren zijn met andere woorden uit den boze op gewone vergaderingen.

We raden het aan om een broek of rok aan te schaffen bij de scoutswinkel Hopper: deze zijn van uitstekende kwaliteit en speciaal ontworpen voor scouting. Indien je liever een ander merk verkiest, dan is dit ook goed, zolang de kleur groen is.

 • Prijs: ± 33-40 EUR
 • Aankopen bij: Hopper
 • Tweedehands: indien beschikbaar
Scouts en Gidsen Reynaert-Beatrijs ©